Ως αποτέλεσμα της σύνθεσης και του περιεχομένου τους (πρωτεΐνες, λακτόζη και μέταλλα), τα προϊόντα ορού γάλακτος μπορεί να είναι δύσκολο να υποστούν ξήρανση.
Τα κλάσματα ορού γάλακτος διαθέτουν μια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών και ως εκ τούτου πρέπει να ξηραίνονται και να υφίστανται επεξεργασία ανάλογα με τις ποικίλες ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Η εταιρεία TSITSOPOULOSBROS ανέπτυξε λύσεις στην τεχνολογία ξηράνσεως ορού γάλακτος, για προϊόντα και παράγωγα ορού γάλακτος, όπως απογυμνωμένη σκόνη ορού γάλακτος, λακτόζη, διήθημα, συμπυκνώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος (WPCs), απομονωμένες πρωτεΐνες ορού γάλακτος (WPIs) και ορό ξινού/ γλυκού γάλακτος.
Αυτή η μεταποίηση απαιτεί τις ακόλουθες λειτουργίες / διεργασίες της μονάδας: προθέρμανση, συμπύκνωση, ξήρανση με ψεκασμό και πνευματική (με πεπιεσμένο αέρα) ψύξη σε δονούμενο στρώμα υγρού. Η συνηθισμένη σκόνη ορού γάλακτος που λαμβάνεται με τη μέθοδο αυτή είναι λεπτή, ονιώδης, υγροσκοπική και ευαίσθητη στη συσσωμάτωση (που συχνά επηρεάζεται από τον τύπο του ορού γάλακτος και τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες).
Η κολλητικότητα, η συσσωμάτωση και τα σχετικά προβλήματα της κανονικής σκόνης ορού γάλακτος προέρχονται κυρίως από την παρουσία μη δομημένης κρυσταλλικής λακτόζης.
Όταν ξηραίνονται με ψεκασμό τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα σωματίδια λακτόζης γίνονται άμορφα και ασταθή στον ατμοσφαιρικό αέρα σε κανονικές υγρασίες. Μόνο η μονοένυδρη ά-λακτόζη είναι σταθερή σε υγρασία.
Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε λακτόζη της σκόνης ορού γάλακτος περιλαμβάνει περισσότερο από το 70% των συνολικών στερεών (σε σύγκριση με το 30% στο πλήρες γάλα), καθιστά την διαδικασία ξήρανσης με ψεκασμό πιο δύσκολη. Ωστόσο, είναι δυνατό να αναπροσαρμόσετε τη διαδικασία ξήρανσης και να μετατραπεί η πλειονότητα της λακτόζης στη σταθερή μορφή της μονοένυδρης α-λακτόζης.
Για να διευκολυνθεί η τελική κρυστάλλωση, μπορεί να συμπεριληφθεί ένα στάδιο προ-κρυστάλλωσης στη διεργασία παραγωγής ορού γάλακτος πριν από την ξήρανση με ψεκασμό. Το ιξώδες του συμπυκνώματος είναι λογικά χαμηλό, οι θερμοκρασίες μπορούν να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν, η μετατόπιση του χρησιμοποιημένου διαλύματος από την επιφάνεια των κρυστάλλων μπορεί να επιταχυνθεί με ανάδευση και η απαιτούμενη ποσότητα κατάλληλων κρυστάλλων λακτόζης μπορεί να βελτιστοποιηθεί με κατάλληλη σπορά.
Περαιτέρω, κανονικά υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η διεργασία προ-κρυσταλλώσεως να φθάσει στον βέλτιστο (θεωρητικό) βαθμό κρυσταλλώσεως. Το μετέπειτα προϊόν είναι μη συσσωματωμένο και, όταν συσσωματωθεί, είναι χωρίς σκόνη και η ροή του είναι ελεύθερη. Τα συσσωματώματα τείνουν να είναι μικρά και ως εκ τούτου, η πυκνότητα όγκου είναι σχετικά υψηλή.